6 березня 2018 р.

ТО ВІН ПЛАЧЕ, ТО СМІЄТЬСЯ…

Плакали і білокорі красуні берези, коли наші предки вирубали великі ділянки березового лісу для землеробства. Тоді й витворилась назва "березоль" ("береза" і "зола"). Тож назва першого весняного місяця походить від назви промислу: березол (заготівля березового попелу для виготовлення скла). А сучасна назва, березень, закріпилася за місяцем у середині XIX віку.
Нині бе́резень – третій місяць року у григоріанському календарі, має 31 день.
Ще щодо походження назвисучасної, бо в давнину березень мав близько двадцятьох назв. За иншою версією, слово "березень" походить від слова "сухий" (бо сушили зрубані дерева). А до того в літературних джерелах місяць називали мартом і марцем. Проте слова "март" і "марець" зовсім не слов'янського походження; це латинський бог війни Марс. Чому саме цьому богові було присвячено місяць, ще треба досліджувати.
У народі цей місяць здавна звали березілем (березіль, березоль), капельником, протальником, красовиком, соколикомА ще березень мав і такі поетичні назви: запалі сніги, з гір потоки, полютий("по" – після ("після лютого")). Березнем слов'яни могли назвати цей місяць і тому, що в березні палили берези на вугілля, а в південніших краях уже точили і збирали березовий сік. Є народне прислів'я про березовий сік: "Парубок нап'ється його  велетнем стане, дівчина нап'ється  коханого зустріне".
Березень називали і каплюжником, капелюжником, крапельником, калюжником, а за швидке сніготанення і появу перших таловин – протальником. Прозивали наші предки березень і свистуном, свистунцем. А ще цей місяць – сонцегрій, весновій, вітроніс.
У Білорусі його називають сакавік (від слова "сік"). У хорватів березень – сушец, бо цього місяця мало буває опадів і в лісі сухо.
Назву місяця, березень, виводять від слова береза ще й тому, що вона в цю пору починає квітнути. У фольклорі слово "березень" вжито рідко і переважно у найновіших творах:
"Сухий березень, теплий квітень, мокрий май – буде хліба урожай", "Березень сухий, а мокрий май – буде каша й коровай". 
Частіше в усній українській народній твор­чості траплялася назва "март" і "марець":
"Буває март за всіх варт", "У марець ще змерзне старець", "Білий – як у марці сніг", "Згинув, як марцевий сніг".
У березні ще бувають хуртовини, ожеледь, налипання мокрого снігу.

Немає коментарів:

Дописати коментар